Az alkoholizmus felfedezéséhez magán detektívre sincs szükség.

Szponzorált tartalom

alkoholista
alkoholista

Ha megszeretnénk tudni, hogy ki mit csinál akkor, amikor nem látjuk, akkor egy magán detektívet meg tudunk bízni, és ő majd elmeséli nekünk mivel is tölti a mindennapjait. Viszont sokkal egyenesebb, ha megkérdezzük az adott illetőt arról, amire kíváncsiak vagyunk. Magán detektívet fogadni a szeretteink megfigyelésére nem éppen a legszebb dolog.

Amennyiben vidéken éltek, akkor pedig nagy valószínűséggel erre nem is lesz szükség, hiszen ott mindenki ismert szinte mindenkit. Ha valaki csinál valamit, akkor azt már másnap majdnem az egész falu tudni fogja. Az, hogy mindenki ismer mindenkit tud előny is lenni hiszen, ha segítségre van szükséged, akkor nagyobb valószínűséggel fognak neked segíteni. Mert az ember szívesebben segít a másiknak, ha ismeri és kedveli is. Viszont, ha olyat teszel, amit nem akarnál, hogy publikus legyen, akkor is elmehet a híre. Ez a negatív oldala. A legtöbben olyan dologba is beleütik az orrukat, amihez semmi közük sincs. Ez viszont néha nagy hátrány tud lenni. Hiszen így a pletykák is gyorsabban terjednek. Annak viszont a valóság alapja nagyban megkérdőjelezhető. Egy olyan dolgot terjeszteni, ami nagy valószínűséggel nem is úgy történt vagy ahol nem ismerik a teljes történetet nem épp szerencsés dolog.

Ilyen lehet az is, ha valaki alkoholista és egyből mennek róla a hírek és a történetek. Az alkoholizmussal megküzdeni nem egyszerű, a hozzátartozóknak pedig szintén olyan fájdalmas lehet. Senki sem szeretné azt látni, hogy az az ember, akit szeret valamilyen függőséggel küzd. Viszont, ha valaki alkoholista, akkor első körben azt kell elérni, hogy ő maga is felismerje, hogy ez nincsen rendben. E nélkül nem tud rajta segíteni senki. Éppen ezért ez a legfontosabb dolog, amit első körben tehetünk érte. A felismerés már elindíthatja azon az úton, hogy akarjon változtatni és felépüljön az alkoholizmusból. Ha neked is van a környezetedben olyan ember, aki ezzel küzd akkor, ha többet nem is, ennyit tehetsz érte.

Amennyiben megszületett valakiben a vágy, hogy változtasson, viszont a hagyományos leszokási módszerek nem segítettek neki és a heti pár órás csoportos foglalkozások sem adták meg azt, amire vágyott, akkor sem kell elkeseredni. A Felépülők csapata létrehozott egy olyan 28 napos bentlakásos programot, amivel nagy eséllyel minden résztvevőnek sikerül elérnie azt, hogy józanul tudja élni a mindennapjait. Viszont ebben a programban tényleg csak az tud részt venni, aki valóban elszánt és komolyak a szándékai. Ha valakiben nincs meg a tenni akarás vagy nem tud őszinte lenni még magával sem, akkor ez a program nem lesz neki való.

Hogyan néz ki a 28 napos bentlakásos program?

Ebben a 28 napban szilárd keretrendszer és meghatározott szabályok segítik a lakókat, hogy az azonnali vágyteljesülésnek ellen tudjanak állni. A szabályok azért is szükségesek, mert ezek tudnak egy olyan keretet adni a napjaiknak, amiben könnyebben el tudnak igazodni és ezeknek köszönhetően nemet mondani is egyszerűbb lesz, mint ha mindenki azt csinálhatna, amit szeretne. Ha valaki változtatni szeretne valamin, akkor ahhoz is nagy elhatározás és meghatározott szabályok kellenek. Enélkül nem működik a dolog. Éppen ezért a program megálmodói ezt a fontos szempontot semmiképp sem szerették volna kihagyni.

A 28 napos programban résztvevő szakemberek mind átélték azt, amit a bent lakók éppen átélnek, éppen ezért is tudnak hatékonyan segíteni. Pontosan tudják, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy valaki fel tudjon épülni az alkoholizmusból. Ezt a tudást pedig szeretnék átadni minél több embernek. Ők is küzdöttek olyan problémákkal, mint a vágyakozás, az alkohol iránti szenvedély, megélték milyen az, amikor az az első reggel a felébredés után, hogy isznak egy felest vagy éppen egy üveg bort. Viszont ezt már nem az alkoholos ital íze miatt itták, hanem a függőség miatt. Ha néha megiszunk egy pohárkával, alkalomadtán, az teljesen rendben van. Viszont, ha nem tudunk már neki ellenállni, az már probléma.

A 28 nap alatt azt is megtanulják, hogy mire van szükség a józan mindennapokhoz. Ugyan mielőtt függők lettek pontosan tudták hogyan kell élni józanul, de egy ilyen betegség után megváltozik az ember. Nem tud már ugyanolyan lenni, mint előtte éppen ezért azt is újra meg kell tanulni, hogy a felépülés után hogyan tudják úgy élni a mindennapjaikat, ahogyan szeretnék és ahogy elképzelik. Hiszen mit sem ér a felépülés, ha utána nem tudják hogyan is kéne viselkedniük, hogyan tegyenek jók maguknak. Hogyan mondjanak nemet és éljenek önfeledten, alkohol problémák nélkül és alkohol nélkül.

A Felépülők arra is külön figyelmet szentelnek, hogy a hozzátartozókkal is beszéljenek, konzultációt tartanak nekik és előadásokat. A felépülésben nekik is kulcsfontosságú szerepük van, így róluk sem szabad megfeledkezni. Egy olyan ember, aki nem élte még át, hogy milyen egy függőséggel együtt élni nem is tudhatja, hogy hogyan segítsen egy ilyen beteg embernek. Éppen ezért nyújt segítséget a Felépülők csapata a hozzátartozóknak is. Hiszen a környezetünk is fontos szerepet játszik abban, hogy jobban érezzük magunkat és a támogató környezet csak pozitív eredményt hozhat. Ha megtanuljuk, hogyan lehetünk a másik segítségére, akkor pedig szinte nyert ügyünk lehet.

A bentlakás során egyéni és kiscsoportos foglalkozásokon is részt vesznek a lakók. A csoportokat gondosan megválogatják, hogy valóban egy támogató közeg tudjon létrejönni. Itt is újra előjön az, hogy a minket körülvevő emberek mennyire befolyásolni tudják a mi fejlődésünket. Éppen ezért hasonló motiváltságú és hajlandóságú embereket tesznek egy csoportba, hogy egymást segíteni tudják, ne pedig lehúzni. Ebben segít a program előtt elvégzett állapotfelmérés is. Itt derül ki az is, hogy kinek ajánlott ez a program és ki az, akinek nem ez lesz a megoldás. Ezen a személyes találkozón az is kiderül, hogy mennyire nyitott valaki a változásra és milyen motivációi vannak. Hiszen, ha ezek nem elég nagyok, akkor lehetséges, hogy a program alatt inkább feladja az egészet mintsem, hogy végig csinálja.

A program sikeressége 70-75%-os, ami már egészen jónak mondható. Ebben szerintem az is szerepet játszik, hogy az utógondozás mindenki számára ingyenes így, ha valaki szeretné megtartani azt az állapotot, amit sikerült a 28 nap alatt elérni, akkor ennek érdekében mindent meg tud tenni. Segítséget kérni a felépülők szakértőitől mindenképpen tud. Ők pedig mindenkinek nagyon szívesen segítenek. Hiszen tudják, hogy mennyire nagy előrelépés már az is, hogy egyáltalán mertek segítséget kérni és változtatni szeretnének.

Ha van olyan ismerősöd, rokonod vagy barátod, aki változtatni szeretne és meg van benne a hajlandóság, tud őszinte lenni, kellően nyitott és tenni is akar a felépülés érdekében, akkor a Felépülők csapatának az oldalát neki is látnia kell. Lehet, hogy számára ők lesznek a megoldás. A változáshoz nem kell mást tenni, mint telefonálni egyet. Ezután már nem engedik el senki kezét, mindenben segítenek, amiben csak tudnak. Élj Te is a lehetőséggel! Akarj változtatni!